Vildeplanter.3000X1000

Referenceprojekter - VILDE PLANTER

Plant et bed til gavn for biodiversiteten

VILDE PLANTER er en pakkeløsning, bestående af 960 planteplugs, der tilsammen giver omtrent 48 kvm i bed. Plantesammensætningen spænder over 11-13 hjemmehørende vilde plantearter, fra frø, der er sanket i i DK eller tæt ved den dansk/tyske grænse.

Planterne er alle udvalgt for deres betydning for insekt-og fuglelivet og deres gavnlige indvirkning på miljø og biodiversitet.

VILDE PLANTER er et samarbejde mellem URBANGREEN og BG Byggros.

Bypark med VILDE PLANTER ved Fyns HF & VUC i Odense

Strandstemning og kvantefysik mødes med hjælp fra vilde planter

Tidligere var der en flad græsplæne ved siden af indgangen til Fyns HF & VUC i Odense. Men den biodiversitetsgolde plet er nu forvandlet til en reel landskabsskulptur, med inspiration fra både havet og kvantefysikken.

Skulpturen, som hedder ”Klit”, består af en række bølgeformationer i forskellige udformninger, som tager sit udgangspunkt i det kvantefysiske dobbeltspalte-eksperiment. BG Byggros har leveret planter samt konsulentbistand på projektet.

Målet med landskabsskulpturen er, at den med tiden bliver en dynamisk del af byen, der gror og udvikler sig i takt med byens brug af grunden. Det er nemlig ikke meningen at ”Klit” skal stå som en friseret have – Stedet skal bruges af byen og formes deraf. Derudover kommer stedet også til at fungere som fødekilde og levested for byens insekter, fugle og smådyr, der finder næring i beplantningen.

Installationen her viser, hvordan man med fordel kan tænke levende og vilde planter ind i byarkitekturen, og skabe et brugbart og dynamisk uderum i sin egen ret.

Hør kunstner Lea Porsagers betragtninger og overvejelser om byparkens design i videoen nedenfor.

 

Anlægstype: Landskabsskulptur

Realiseringsår: 2022 

Bygherre: Fyns HF & VUC

Design og udførelse: Lea Porsager /  Anlægsgartner E. Stein

Villahave i Vejle

I en privat villahave, tæt ved Vejle Mølle, ønskede familien både noget miljøvenligt og noget anderledes i haven.

Familien var i dialog med HedeDanmark, som tidligere har lavet andet anlægsarbejde i samme have, og de foreslog VILDE PLANTER – Det er flot, gavnligt og atypisk i en villahave.

Den ide var de med på, så der blev plantet et aflangt bed imellem flisegangen til baghaven og muren ind til naboen. Bedet er plantet til med 22 planter pr. kvm i vilkårligt mønster.  Her er jorden løsnet op og blandet med grus for at nedsætte næringsindholdet i jorden, da dette er nøjsomme planter, der trives i næringsfattige omgivelser. 

Anlægstype: Bed i villahave 

Realiseringsår: 2021 

Bygherre: Privat 

Design og udførelse: HedeDanmark 

Formidlingshave i Gråsten

I Gråsten er der etableret en formidlingshave, i forbindelse med den grænseoverskridende blomsterfestival for projektet "Blumen bauen Brücken – Blomster bygger broer".  

Projektet er et samarbejde mellem Flensborg, Aabenraa og Sønderborg kommune. Målet er at skabe en række bæredygtige oplevelsesdestinationer indenfor natur- og kulturturisme i grænseregionen. 
 
Haven i Gråsten er blot det første af flere forskellige tiltag på tværs af den dansk-tyske grænse, med naturen som omdrejningspunkt. 

Haven er placeret med udsigt til lystbådehavnen og består af hævede bede med henholdsvis VILDE PLANTER, plantemåtter, græsområder, kvashegn  samt en stensætning med indbyggede teglrør i forskellige størrelser, der fungerer som insekthoteller. 

Haven er etableret i foråret 2021 på foranledning af Sønderborg kommune. Billedgalleriet stammer fra etablering i foråret samt billeder af de mere etablerede bede i efteråret.  

Anlægstype: Formidlingshave, offentlig adgang 

Realiseringsår: 2021 

Bygherrer: Sønderborg Kommune 

Design og udførelse: HedeDanmark 

Vi står klar til at hjælpe dig med at finde den optimale løsning til dit projekt.